Fokhagyma

Fokhagyma

Kategóriák: Alapanyagok

Fokhagyma

Közép-Ázsiából származik, s évezredek óta termeszti és fogyasztja az emberiség. A kaldeusok és az egyiptomiak nagyon sokat fogyasztottak belőle, az egyiptomiak a piramisok építésekor még a rabszolgák között is fokhagymát osztottak szét. A görögök és a rómaiak is szívesen éltek vele: Rómában a legtipikusabb reggeli a fokhagymás pirítós volt. A gallok nagy fokhagymafogyasztók hírében álltak, a középkori „Mesterségek könyvében” pedig azt olvashatjuk, hogy Franciaországban a „fokhagyma, a vöröshagyma s mindenféle egyéb erős növény” (ekkoriban így hívták a zsázsát és a tormát) uralkodik.
A fokhagyma fogyasztható része, a hagymagyökér, azaz a „fokhagymafej” körülbelül egy tucatnyi sarjhagymából, azaz „gerezdből” áll. Földbe ültetve ezekből a sarjhagymákból új növény, s új hagymagyökér fejlődik ki. A júniusban-júliusban felszedett gerezdek víztartalma magas, ekkor hívjuk „friss fokhagymának”. A teljesen kifejlődött növényt a tárolás és az értékesítés előtt a földön szétterítve megszárítják. Régebbi időkben a fokhagymaféléket színük szerint különböztették meg, ma a dugványozás időpontja a mérvadó. A szép húsos „őszi fokhagymát” júniusban-júliusban szedik fel, s egészen decemberig megtalálható az árusok polcain, míg a „téli fokhagyma” sok gerezdből álló apróbb gyökeret növeszt, s augusztustól áprilisig kapható.

Ízesítőként a fokhagyma a francia, az olasz és a magyar konyha szerves része. Számos jótékony hatását ismerjük, egyeseket már igen régóta, míg másokat csak a legutóbbi időkben fedeztek fel (koleszterincsökkentő, rákellenes hatás). Bátran használjuk hát a konyhánkban minden áldott nap! A fokhagymafogyasztás nagyon egészséges. Van azonban egy probléma… a lehelet! Az anyagcsere-folyamat eredményeként a légutakon és az emésztőrendszeren keresztül távozó kénvegyületek összetéveszthetetlen szagot kölcsönöznek annak, aki fokhagymát fogyaszt. Rengeteg „recept” ismeretes e jellegzetes szag eltüntetésére, talán azért, mert egyik sem egyértelműen hatékony! A klasszikus mentolos rágón vagy cukorkán kívül azonban próbálkozhatunk kávészem, szegfűszeg vagy petrezselyemzöld elrágcsálásával (hiszen az egyik illat elnyomja a másikat).

Sidebar