Szeder

Szeder

Kategóriák: Alapanyagok

A szeder mint gyógynövény

 

A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Energiatartalma 40 kcal 100 grammonként. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású. Ausztráliai kutatások során kimutatták, hogy bizonyos bogyóstermésűek, így a szeder préselt levéből készült italok hatékonyan gátolják káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését. Más kutatások megerősítették, hogy a szeder magas antioxidáns tartalmának daganatos megbetegedések elleni hatása jelenős. Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük. A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását. Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női betegségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.

Sidebar